Boomverzorgers

Innovatieve papajateler optimaliseert teeltwijze met bodemsensoren van SoilMania

papaya

De ontdekkingstocht naar de meest ideale situatie voor deze boom

Bij Roy Steegh uit Wellerlooi zit het pionieren met nieuwe gewassen en teeltmethoden in het bloed. Begin jaren ’90 behoorde zijn vader Noud tot de pioniers die tomaten aan de tros begonnen te verkopen.

Tomaten telen doet deze familie nu al bijna zeventig jaar en nog steeds met heel veel passie. Net als zijn vader houdt Roy ook van een uitdaging. Samen met drie telers van de Venlose telersvereniging Sunfresh besloot hij in 2019 de eerste commerciële kaspapaja’s van Europa te exploiteren.

Wat begon met een testopstelling bij Wageningen University is nu een kas in Wellerlooi met twaalfduizend meloenbomen op 4 hectare. Sinds het najaar van 2020 worden er ook daadwerkelijk papaja’s geoogst. “In de zomer geven de bomen zo’n dertigduizend papaja’s per week. In de winter ongeveer de helft”, vertelt Roy. “Onze grootste uitdaging is enerzijds de teelt in kuipen met substraat, omdat wij met de tomaten gewend zijn op steenwol te telen. Anderzijds de ontdekkingstocht naar de meest ideale situatie voor deze boom, zowel qua klimaat, bodemstructuur, bodemsamenstelling, voedingsstoffen en vocht.”

Pionier in papajateelt op zoek naar antwoorden tijdens teelttechnische ontdekkingstocht

“Wij zijn de eersten in Europa die op commerciële basis papajabomen telen. Niemand heeft hier nog ervaring in”, zegt Roy. “Elke dag leren we weer wat bij. Dat geeft energie. De ene week maak je grote stappen, de andere week liggen de ontwikkelingen even stil. Uitdagingen die we bij deze innovatieve teelt zoal tegenkomen zijn:

Hebben we de juiste samenstelling grond voor deze boom? Welke vochtgehalte in de bodem is voor deze boom ideaal? Op welk moment van de dag kun je het beste vocht en voeding aanbieden? Hoeveel en welke samenstelling voeding heeft deze plant precies nodig?

Innovatieve bodemsensoren bieden richtlijnen voor de juiste teeltmethode

“Elke dag sta ik voor raadsels, gewoon omdat er over de teelt hier in Nederland nog niet veel kennis voorhanden is. Maar, sinds de start in 2019 hebben we best al vooruitgang geboekt. En dat doen we niet alleen. We werken samen met deskundigen in dit vakgebied waaronder boomdeskundige Willy Detiger en techneut Marcel Steegh van SoilMania die innovatieve sensoren in elke kuip hebben geplaatst.

Met deze sensoren vergaren we dankzij handige bodemtechnologie veel nieuwe inzichten”, zegt Roy. “Samen met Marcel en Willy analyseer ik de grond op basis van de sensordata en de data verkregen door de bodemmonsters die in het Laboratorium van SoilMania zijn onderzocht. We bespreken wat we aantreffen, we bedenken wat de oorzaak van ontwikkelingen kan zijn en we nemen vervolgstappen om de teelt verder te optimaliseren.”

Innovatieve papajateler optimaliseert teeltwijze met bodemsensoren van SoilMania
Innovatieve papajateler optimaliseert teeltwijze met bodemsensoren van SoilMania

Bodemsensoren zijn een betrouwbaar stuur- en controlemiddel voor teeltoptimalisatie

“We zijn nu 1,5 jaar onderweg met de papajateelt in deze kas. In februari 2020 werden de eerste sensoren in de kuipen geplaatst. Vanaf dag 1 geven de sensoren goed inzicht in de actuele status van de voor ons belangrijke factoren:

het vochtgehalte in de grond; de voedingswaarden; de opneembaarheid van meststoffen; de pH-waarde; de bodemtemperatuur; en een zuurstofindex.

Betrokken specialisten

Marcel Steegh Marcel Steegh
Willy soil mania Willy Détiger

“Hoveniers zijn alleen zo goed als de grond waarin ze werken.”

Innovatieve papajateler optimaliseert teeltwijze met bodemsensoren van SoilMania Gijs Nelissen Hovenier