Agribusiness

Bodemsensoren van SoilMania helpen Herenboeren gezonde gewassen te telen

Bodemsensoren van SoilMania helpen Herenboeren gezonde gewassen te telen

Introductie

Stichting Herenboeren Nederland staat voor samen duurzaam voedsel produceren. Elke Herenboerderij bestaat uit een groep van ongeveer 200 huishoudens die investeert in een eigen boerderij. Zij pachten grond met een oppervlakte van ongeveer 20 hectare en nemen een boer in dienst die het voedsel produceert dat de leden willen oogsten.

Zo geeft Herenboeren haar leden toegang tot eerlijk, traceerbaar, veilig en duurzaam geproduceerd eten. Echter, Herenboeren De Groote Heide in Soerendonk, een locatie in De Kempen, werd geconfronteerd met een extra uitdaging vanwege verhoogde cadmiumconcentraties in de grond. Metingen toonden aan dat sommige gewassen moeilijk te telen waren, omdat een aantal net iets boven de Maximale Residu Limiet (MRL-waarde) uitkwam.

SoilMania plaatste bodemsensoren om de beschikbaarheid en opneembaarheid van cadmium voortdurend te monitoren en gaf advies over hoe de opname van cadmium door de gewassen gereduceerd kan worden.

Bodemsensoren van SoilMania helpen Herenboeren gezonde gewassen te telen
Bodemsensoren van SoilMania helpen Herenboeren gezonde gewassen te telen

Het probleem

In de regio tussen Budel en Weert, Noord-Limburg, blijkt veel grond vervuild te zijn met cadmium door jarenlange uitstoot van de zware metaalindustrie die sinds het eind van de 19e eeuw aanwezig is. In dit gebied is Herenboeren De Groote Heide in Cranendonck actief. Analyses van de groenten toonden aan dat sommige gewassen meer cadmium bevatten dan toegestaan.

De leden schrokken hiervan en gingen op zoek naar deskundigen die de mate van cadmium in de grond en de opname door gewassen in kaart konden brengen en advies konden geven over hoe dit gereduceerd kon worden. Marjon Wijdeven van Vital Food Management en Gino Smeulders van SoilMania boden hulp.

Marjon Wijdeven van Vital Food Management

Marjon Wijdeven is kwaliteitsmanager bij Vital Food Management. Zij helpt en begeleidt bedrijven met kwaliteitsvragen, vooral startende productiebedrijven. Vragen als “Hoe kan ik kwaliteit borgen?” en “Waar moet ik op letten in mijn productie?” staan centraal. Waar nodig werkt Marjon samen met kennispartners om het beste resultaat te behalen voor haar klanten.

“Herenboeren De Groote Heide nam contact met mij op vanwege de cadmium in hun grond. Dit zware metaal werd door hun gewassen opgenomen, waardoor de Maximale Residu Limiet (MRL-waarde) van sommige gewassen, zoals knolselderij en sla, te hoog was. Ik zocht een deskundige op het gebied van bodemonderzoek en vond Gino Smeulders van SoilMania,” vertelt Marjon.”

Het resultaat

Dankzij de bodemsensoren van SoilMania en het deskundige advies van Gino hebben de Herenboeren nu een effectieve tool en specifieke kennis om ervoor te zorgen dat hun gewassen zo min mogelijk cadmium uit de bodem opnemen en binnen de MRL-waarden blijven. Dit geeft de leden van Herenboeren vertrouwen in de productie van gezonde gewassen.

“Als de pH-waarde goed is, weten wij dat cadmium veel minder door de gewassen wordt opgenomen en dat dit de kwaliteit en veiligheid van het voedsel ten goede komt. Dankzij de bodemsensoren van SoilMania kan Herenboeren nu actief sturen op een optimale pH-waarde en ervoor zorgen dat de gewassen binnen de gewenste MRL-waarden blijven. Ondanks het cadmium in de grond, geven de bodemsensoren van SoilMania de leden weer vertrouwen in het telen van gezonde gewassen. Met gewasanalyses bij de oogst zorgen we dat we zeker zijn van de kwaliteit.”

Bodemsensoren meten meer dan alleen de pH-waarde

“In de toekomst willen we de bodemsensoren breder inzetten, bijvoorbeeld voor metingen van redoxpotentiaal, zuurstof en CEC,” zegt Marjon. “De bodemsensoren geven namelijk inzicht in meer dan alleen pH-waarden. Met Bodeminzicht 2.0 analyses krijg je inzicht in de vitaliteit en vruchtbaarheid van de bodem. Zes bodemcondities kunnen worden uitgelicht: bodemmilieu, bodemleven, toxische elementen, plantbeschikbare voedingsstoffen, kringloop en nutriëntenvoorraad.”

“De kennis die wij opdoen, delen we met andere Herenboeren. Zware metalen komen namelijk niet alleen in de Noord-Limburgse bodem voor, maar op veel meer plekken,” weet Marjon. “Door onze ervaringen met de bodemsensoren van SoilMania te delen met anderen die bezig zijn met bodemherstel en -ontwikkeling, kunnen ook zij beter sturen op gezonde gewassen en veilige teelt.

De bodemsensoren kunnen naar mijn mening ook heel waardevol zijn bij het ontwikkelen van regeneratieve landbouw. Het is interessant om te onderzoeken hoe we het bodemleven kunnen herstellen. De metingen, analyses en rapportages van de bodemsensoren kunnen ons daarbij helpen en hopelijk leiden zij ons naar een volgende stap in de goede richting op het gebied van herstellende landbouw.”

Meer informatie over onze bodemsensoren

Betrokken specialisten

Willy soil mania Willy Détiger
Marcel Steegh Marcel Steegh

"Dankzij de bodemsensoren van SoilMania kunnen we nu actief sturen op een optimale pH-waarde en zorgen dat onze gewassen binnen de gewenste MRL-waarden blijven."

Bodemsensoren van SoilMania helpen Herenboeren gezonde gewassen te telen Marjon Wijdeven Eigenaar VITAL FOODMANAGEMENT